Skip to main content

Terugblik op een waanzinnige winter

Winter, dat betekent kiezen tussen indoor of crossen. Maar dat kiezen niet altijd verliezen hoeft te betekenen, bewezen onze JAKS-ers de afgelopen winter. In beide competities waren er namelijk weer heel wat JAKS-ers aanwezig en ze lieten allemaal weer mooie prestaties optekenen. We vinden het top om al die groene enthousiastelingen telkens het beste van zichzelf te zien geven.

Je kon op onze Facebook al heel wat topprestaties lezen van onze atleten. Zo liepen Amber, Senne, Helena en Kato naar een podiumplaats op het Provinciaal Kampioenschap veldlopen. Maar vooral ook fijn om te zien dat er meer JAKS-ers hun weg naar het koude Balen gevonden hadden. Zo finishten ook Mathis (5e), Arne (11e), Emile (19e), Audrey (10e) en Roxane (17e) onder luide aanmoedigingen

Maar er wordt ook een jaarlijkse crosstrofee van Antwerpen georganiseerd. Doe je mee aan minstens 6 Antwerpse crossen, dan kom je in het eindklassement. Finish je bij de eerste 15 Antwerpse atleten in die crossen, dan krijg je punten. Wie na 6 wedstrijden in de top 15 eindigt, wordt op het einde van het seizoen gehuldigd. We zagen dit seizoen heel wat groenhemden de modder trotseren. Voor 2 van hen leverde dat ook een plaats in die top 15 op.

Zo eindigde Amber knap 2e bij de pupillen meisjes 2014. Mathis kon beslag leggen op een 6e plaats bij de miniemen jongens. Zij mogen 22 maart hun diploma en trofee in ontvangst gaan nemen.

En natuurlijk nog eens een eervolle vermelding voor ons gigantische groen legioen op de cross in Essen. Waw, wat was dat?! We hopen dat er nu heel wat onder jullie de microbe te pakken gekregen hebben en ze niet meer loslaten… En ps we zijn het niet vergeten en ons ESAK-bestuur ook niet. De beloofde pannenkoeken komen eraan. Omcirkel woensdag 27 maart alvast met fluo in je agenda en kom dan zeker trainen.

Maar ook indoor werd er groene geschiedenis geschreven.  

Op het Provinciaal Kampioenschap voor pup en min ging Elise met de titel aan de haal op de 60m horden (ze liep trouwens naar die titel in een nieuw provinciaal record!).

Ze werd ook nog knap 2e in het hoogspringen. Compagnon Vita kreeg 2 keer het brons rond haar nek voor het kogelstoten en het verspringen. Ook miniem Amélie mocht met het brons huiswaarts keren op de 60m.

Zij waren die dag in goed gezelschap, want maar liefst 14 JAKS-ers (Jeramy, Tobé, Arne, Zeno, Amélie, Léonie, Lieselotte, Anne-Lore, Wine, Sieglinde, Elise, Vita, Nina en Amber) lieten zich daar van hun beste kant zien.

Ook de cadetten en miniemen gaven het beste van zichzelf. Dit resulteerde in 2 provinciale titels: Eva op de 400m en Jonas in het hinkstapspringen. Senne finishte dan weer als 2e op de 800m en zag zijn knappe race beloond met zilver. Bij Eva was de honger nog niet gestild en ook in het hoogspringen mocht zij op het podium. Hier was de zilveren medaille weggelegd voor haar. Lex slaagde er op zijn beurt dan weer in om zich naar het brons te knokken in de 60m horden.

Ook zij waren niet alleen gekomen, want in totaal zagen we daar 11 JAKS-ers (Kristof, Lex, Senne, Jonas, Kato, Eva, Marie, Helena, Audrey, Zita en Dorien) het beste van zichzelf geven om de groene eer hoog te houden.

Onze provinciale kampioenen zagen deze prestatie gewoon als een opstapje naar het Vlaamse Kampioenschap. Jonas “hinkstapsprong” naar een bronzen medaille. Eva liep naar een zilveren medaille als eerstejaars cadet op de 400m door onder de minuut te finishen. We vermelden toch ook graag dat ook Senne, Lex en Marie zicht wisten te kwalificeren voor het Vlaams Kampioenschap.

En dat Eva van alle markten thuis is, liet ze ook nog zien op het Vlaams Kampioenschap Meerkamp indoor. Want met heel wat persoonlijke records eindigde zij de dag op een extreem knappe 3e plaats.

En nog was bij Eva het vat niet af, want zij mocht ook deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap. In het hoogspringen pakte zij uit met een dik persoonlijk record. Pieken op het juiste moment heet dat dan. Een piek die haar een 3e plaats en dus bronzen medaille opleverde. Ook daar haalden nog 3 andere JAKS-ers (Lex, Jonas en Marie) de selectie. Een niet te onderschatten prestatie.

Maar dat het niet altijd kampioenschappen hoeven te zijn, bewijst de Superkrack. Dit is een reeks wedstrijden waar een individueel en een ploegenklassement aan vasthangen.

  • Onze pupillen meisjes (Elise, Vita, Amber, Nina, Sieglinde en Nell) gingen daar aan de haal met de klassementsbeker en Elise Cornelis mocht individueel ook nog plaatsnemen op het hoogste schavotje.
  • Bij de pupillen jongens werden onze groene kleuren verdedigd door Jasper en Mathiz.
  • De miniemen meisjes tekenden ook present. De eer werd daar hoog gehouden door Lieselotte, Léonie en Amélie.
  • En ook bij de miniemen jongens zagen we groenhemden het beste van zichzelf geven: Tobé en Kobe zorgden daar voor de punten.
  • Zita hield de eer van de cadetten meisjes hoog.

Over heel het seizoen werden heel wat clubrecords indoor van de tabellen gevaagd door onze JAKS-ers. Benieuwd wie er nu allemaal op die tabellen prijkt? Neem dan even een kijkje op de site van ESAK, daar staan ze allemaal opgelijst.

En dan kon je in een aparte post al lezen over de ultieme bekroning voor JAKS: nl de CLUBBEKER VOOR BESTE SPORTCLUB VAN STABROEK. Een prestatie waar we heel trots op zijn. Maar we schreven daar ook al dat JAKS niet enkel als club in de prijzen viel, maar dat er ook nog individuele en groepshuldigingen waren waar JAKS op het podium mocht. Zo vielen Kristof, Anne-Lore en Eva nog in de prijzen voor hun individuele prestaties; mochten Zita, Lieselotte, Amélie en Eva een beker in ontvangst nemen voor hun provinciale outdoortitel op de 4x80m en mochten tot slot onze pupillen meisjes, pupillen jongens en miniemen meisjes nog allemaal een beker mee naar huis nemen omdat ze vorige zomer het AAS-ploegenklassement gewonnen hadden in hun categorie.

De laureatenviering hangt af van de gemeente waarin je woont. Maar wij hebben natuurlijk ook JAKS-ers buiten de Stabroekse gemeentegrenzen wonen. Zo werden eerder ook al Finn en Elise gehuldigd in Kapellen voor hun individuele prestaties in 2023.

Laat het duidelijk zijn… JAKS heeft de eer van ESAK heel hoog gehouden afgelopen winter. En dat belooft natuurlijk veel moois voor het zomerseizoen.

Vooruitblik naar de zotte zomer

Maar goed, laat die zotte zomer nu maar komen. In de paasvakantie staat de eerste AAS-wedstrijd op het programma.

AAS, wasda?

Even in een notendop:

  • Voor kangeroes tot  cadetten
  • Individueel klassement EN ploegenklassement
  • Altijd JAKS/ESAK-trainers aanwezig om je te begeleiden
  • Laagdrempelige wedstrijd (ideaal dus voor je eerste stapjes in de “wondere wereld van de wedstrijden” 
  • Kalender op www.jaksatletiek.be
  • Een trofee voor elke atleet die aan het minimumaantal wedstrijden en proeven meedoet

Vergeet ook niet dat je je nog steeds kan opgeven voor de opleiding “Kids-Jury-Lid”. Daar kan je alle praktische info over teruglezen in onze eerdere blogpost van 25 januari.

Maar eerst… trainen!

Zoals jullie al konden lezen is ons zomerschema van start gegaan. Je kan het overzicht terugvinden op onze website. Daar worden ook onze trainers trouwens allemaal voorgesteld. Altijd fijn om een gezicht te kunnen plakken op de trainer waar je zoon/dochter vol enthousiasme over komt vertellen.

Met de vakantieperiodes in het vooruitzicht herhalen wij graag nog een keer dat onze trainingen ook doorlopen tijdens de vakanties, enkel op feestdagen wordt er niet getraind. Is er toch uitzonderlijk geen training door omstandigheden, dan staat dit altijd op onze website en zullen we dit ook zeker wel posten in de whatsappgroep. 

Als je zelf niet kan komen naar een training, hoef je dat niet te laten weten. We zien je dan graag gewoon de volgende keer terug 🙂 

Vriendjes? Da’s zeker dat!

Op vrijdag 19 april organiseren we een vriendjestraining. Ja, we weten het wel, bij ons mag je altijd komen proberen. Maar die dag halen we nog wat extra troeven boven om er een onvergetelijke training van te maken. Zorg dus zeker dat al je vriendjes en vriendinnetjes op de hoogte zijn en pak ze mee om de JAKS-sfeer ook eens zelf op te komen snuiven.

Estafettes… ik doe mee!

Estafettes en België… dat is een gouden combinatie. Bij ons krijg ook jij de kans om je eens een Belgian Cheetah of Tornado te voelen. Maar we maken graag goede afspraken. Wil jij op een AAS-wedstrijd meedoen met de estafette, vul dit dan zeker in bij je inschrijving via www.atletiek.nu. Want enkel dan kunnen we de inschrijving in orde brengen voor de ploeg. Vergeet natuurlijk niet dat je dan ook wel tijdig aanwezig moet zijn op de wedstrijd om mee op te warmen met je andere teamgenoten. Komt er onverwachts toch iets tussen, laat het dan zeker zo snel mogelijk weten in de whatsappgroep zodat de trainers nog een oplossing kunnen proberen te regelen voor de 3 andere lopers. 

Tia Hellebaut Academy

Wil jij deze zomer graag eens trainen onder de vleugels van een Olympisch Kampioene? Dat kan! De Tia Hellebaut Academy komt weer naar Stabroek van 15 tem 19 juli. Inschrijven doe je via de website.

Nog een dikke merci

We nemen toch ook graag nog even de tijd om een dikke merci te zeggen aan Hannelore. Vanaf dag 1 gaf zij het beste van zichzelf om onze allerjongste atleetjes de liefde voor atletiek door te geven. Ze werd dan ook na haar laatste training nog in de bloemetjes gezet door de aanwezige atleetjes en ouders, maar ook via deze weg zeggen wij graag nog eens DIKKE DIKKE MERCI HANNELORE!! En ps, don’t be a stranger, passeer gerust nog eens om te kijken hoe je kangeroes verder uitgroeien tot grote meneren en madammen binnen het JAKS-legioen.

Sportieve groetjes,

Het JAKS-team